Gyermeknevelés a technika korában

  Gyermeknevelés a technika korában

  Kik a mormonok és mit hisznek a mormonok a családról?

  A mormonokat úgy is ismerik, mint Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza (UNSZ vagy mormon egyház) tagjait. Sok más jó emberhez hasonlóan szerte a világon, a mormonok is arról ismertek, hogy hisznek a gyermekek és a családok fontosságában. Sokakhoz hasonlóan ugyanakkor a mormonok azt is tudják, hogy a helyes gyermeknevelés nem könnyű feladat. A mormon szülők jól tudják, hogy a szülői lét számos örömteli pillanata mellett bőven akadnak síró gyermekekkel, mosatlan edényekkel és végeláthatatlan teendőlistákkal teli pillanatok is.

  A ránk zúduló tanácsözönnel és a mérhetetlen kötelezettségekkel bizony néha nehéz lelassítani és egyszerűen élvezni, hogy az ember szülő. Elengedhetetlen azonban a szülők számára, hogy elengedjék az aggódást amiatt, hogy nem tökéletesek, illetve hogy kiszakadjanak az élet sűrűjéből, és a gyermekeikkel töltsenek némi időt. A Mormon könyve feljegyzi, hogy amikor Jézus Krisztus ellátogatott az amerikai földrészre, tanítással és szolgálattal töltötte idejét. E fontos munka során időt szakított arra, hogy kizárólag a gyermekekre figyeljen. „[V]ette a kisgyermekeiket, egyenként, és megáldotta őket, és imádkozott értük az Atyához” (3 Nefi 17:21). Miután a Szabadító példát adott arról, milyen fontos időt szakítani a gyermekek szeretésére és gondozására, minden jelenlévőt arra kért, hogy ők is figyeljenek oda rájuk: „Nézzétek kicsinyeiteket” (3 Nefi 17:23).

  Hogyan alakíthatok ki szorosabb kapcsolatot a családommal?

  A szülők napjainkban is követhetik a Szabadító példáját és kérését. Az egyik édesanya arról írt, mit jelent számára „nézni”. Azt mondta: „Először akkor tapasztaltam meg, mit jelent »nézni«, amikor az első kislányom még újszülött volt. Vékony hangú, kitartó sírása felébresztett éjfél körül, és éppen megetetni készültem, amikor megtörtént. Hatalmasra nyitotta a szemeit, és hosszú, becses pillanatokon át egyenesen a szemembe nézett. Ahogyan ott ketten, első alkalommal »néztük« valóban egymást, megéreztem valamit abból az örökkévaló kötelékből, mely összekapcsol bennünket” (Jan Pinborough, “Parenting, Unplugged,” Ensign, June 2014, 63).

  A tudományos kutatások kimutatták, hogy a nonverbális kommunikáció, mely akkor következik be, amikor a szülők és az újszülöttek „nézik” egymást, elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez (lásd Pinborough, “Parenting, Unplugged,” 63). Ahogyan gyermekeink növekednek, különböző, bár éppoly jelentős módon fontos számukra a „nézés”, vagyis a kapcsolat elmélyítésére szánt idő. Ilyen zaklatott világban azonban hogyan szakíthatnak időt a szülők arra, hogy valóban elmélyítsék a kapcsolatukat a gyermekeikkel? A mormon családok hite szerint a szülők és a gyermekek közötti erős kötelékhez több fegyelem és önkontroll szükséges a szülők részéről, mint a gyermekek részéről.

  A mormon családok hisznek abban is, hogy a gyermekekkel való kapcsolat kialakításához tudatos döntés szükségeltetik arra, hogy elszakadjunk a digitális eszközeinktől. A mormon családoknak azt tanítják, hogy a gyermekekkel töltött idő „azt jelentheti, hogy ellenállunk a kísértésnek az üzeneteink ellenőrzésére, illetve a közösségi média hírfolyamának görgetésére. Hozzá tartozhat az, hogy átgondolt személyes és családi szabályokat állítunk fel a médiahasználatra, [valamint] határokat jelölünk ki, melyek azt a szent időt védelmezik, amelyet a családunkban egymásnak szentelünk” (Pinborough, “Parenting, Unplugged,” 63).

  Az egyházi vezetők kihangsúlyozzák, milyen fontos, hogy a szülők kikapcsolják az elektronikai eszközeiket, és több időt töltsenek gyermekeikkel. Rosemary M. Wixom – az egyház világméretű gyermekszervezete (az Elemi) korábbi elnöke – például azt tanította: „Azok a becses pillanatok, melyek során lehetőségünk van a gyermekünkkel beszélgetni és kommunikálni, elillannak, ha zavaró tényezők kötik le a figyelmünket. Miért nem tűzünk ki egy időpontot mindennap, amikor lekapcsolódunk a műszaki berendezésekről, hogy inkább újra egymáshoz csatlakozzunk? Egyszerűen csak mindent kapcsoljatok ki! Amikor ezt megteszitek, az otthonotok először csendesnek tűnhet; sőt, előfordulhat, hogy úgy érzitek, nem tudtok mihez kezdeni vagy mit mondani. Aztán, ahogy a teljes figyelmeteket a gyermekeitekre fordítjátok, elkezdtek beszélgetni, és élvezetes lesz odafigyelni a másikra” (Kimondott szavaink. Liahóna, 2013. máj. 82.).

  Honnan kaphatok további információt?

  A mormonok keresztények, akik úgy hiszik, Jézus Krisztus a tökéletes példa arra, hogyan kell bánnunk a családtagjainkkal. A mormon családok békességre és örömre lelnek nem csupán az együtt töltött időben, hanem azon meggyőződésükben is, hogy Jézus Krisztusnak köszönhetően a szent családi kapcsolatok a síron túl is folytatódhatnak. Többet is megtudhat Isten Önnel és családjával kapcsolatos tervéről, ha ellátogat a mormon.org oldalra.